Eerste zeelten uitgezet in de Veluwerandmeren

maandag, 02 juli 2012

Eerste zeelten uitgezet in de Veluwerandmeren

Afgelopen maand zijn door Sportvisserij MidWest Nederland 245 zeelten (bijna 300 kg) uitgezet in het Veluwemeer. Dit is het eerste deel van de in totaal 750 kg zeelt die dit jaar zal worden uitgezet. In 2013 volgt nog eens 750 kg.

Met deze uitzettingen wil Sportvisserij MidWest Nederland, in samenwerking met Sportvisserij Nederland en de Visstandbeheercommissie Randmeren, onderzoeken in hoeverre het uitzetten van zeelt kan bijdragen aan het verbeteren van de vismogelijkheden in de Veluwerandmeren voor de sportvisser. De belangrijkste vragen daarbij zijn; hoe groot is de overleving van de uitgezette zeelt en worden ze door sportvissers gevangen?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden moeten de vissen de komende jaren gevolgd kunnen worden. De uitgezette vissen zijn daarom allemaal gemerkt met een zogenaamde floytag. Dit is een felgroen sprietje nabij de rugvin met daarop een tweetal nummers; het telefoonnummer van Sportvisserij Nederland en een uniek identificatienummer. Door vangstmeldingen van sport- en beroepsvissers kunnen de zeelten individueel gevolgd worden, waardoor data wordt verkregen waarmee dan o.a. de groei, verspreiding en vangbaarheid bepaald kunnen worden.

Meld je vangst!

Dus vis je wel eens op de Veluwerandmeren en vang je een gemerkte zeelt? Aarzel dan niet en meld je vangst! Vangstmeldingen kunnen telefonisch worden doorgegeven via het nummer op de floytag, maar worden bij voorkeur via email gestuurd naar: zeelt@sportvisserijnederland.nl. Vermeld hierbij in ieder geval het identificatienummer op de floytag, de lengte van de vis en de vangstlocatie. Goedgekeurde meldingen worden beloond met een Sportvisserij Nederland cap of de Veldgids Nederlandse Zoetwatervissen.

-> Bron: Sportvisserij MidWest Nederland


Bekijk hier het originele artikel:

Geen categorie , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>